Atidaryti paeišką Grafinis elementas
Atidaryti paiešką Grafinis elementas
Uždaryti paieškos laukelį
X

Paremk portalą manoteises.lt!

Ir tau patinka manoteises.lt? Paremk portalą, skirdama (s) 1,2 % gyventojų pajamų mokesčio Lietuvos žmogaus teisių centrui. Nes kiekviena istorija svarbi!

Reklaminis baneris Reklaminis baneris
Aktualu

LGBT* žmonėms ir jų artimiesiems – daugiau emocinės paramos galimybių

Asociacija „In corpore“ | 2016 05 10

Nuo šiandien LGBT* – homoseksualiems, biseksualiems, kitiems neheteroseksualiems ir translyčiams žmonėms ir jų artimiesiems gauti nemokamą emocinę paramą taps lengviau. Informacinė ir socialinė platforma „išgir̃stì“ aktyvuoja emocinės paramos dėžutę – erdvę, kurioje pagalba bus teikiama elektroniniais laiškais.

Platformos „išgir̃stì“ iniciatoriai pastebi, kad kartais norisi pasidalinti savo išgyvenimais ir sulaukti supratimo, tačiau ne visada pavyksta šalia rasti žmogų, kuriam tuo metu norėtųsi išsipasakoti. Ypač dažnai baimę likti nesuprastais, atstumtais, patirti patyčias jaučia LGBT* patirčių turintys žmonės. Tai trukdo būti išgirstiems, o aplinkiniams – juos išgirsti.

„Lietuvoje LGBT* ir juos supantiems žmonėms emocinę paramą jau teikia emocinės paramos tarnybos. Pavyzdžiui, „Jaunimo linija“, kurios savanoriai puikiai geba priimti, išklausyti ir įsigilinti į LGBT* patirtis. Vis gi pastebėjome, kad ne visi drįsta kreiptis į bendrąsias paramos linijas: dažnai žmonės ieško kitų panašias patirtis turinčių žmonių“, – pasakoja vienas platformos „išgir̃stì“ iniciatorių Augustas Čičelis ir priduria, kad tai paskatino kurti šią atskirą emocinės paramos elektroniniais laiškais erdvę.

Viena iš savanorių, teiksiančių emocinę paramą, teigia, kad prisidėti prie šios iniciatyvos paskatino asmeninė patirtis. „Nekartą pati esu susidūrusi su situacija, kai tampa itin sunku nešiotis savo jausmus ir mintis bei norisi kam nors visa tai išlieti. Tik ne visada paprasta ir lengva rasti žmogų, kuris tikiu, jog mane pasistengs suprasti, nepradės vertinti, gailėtis ar smerkti. Žinau, kaip kartais reikia tiesiog žinojimo, kad toks žmogus yra“, – pasakoja savanorė Alvyda.

Paklausta ar skiriasi LGBT* patirčių turinčių žmonių išgyvenimai, mergina pabrėžia, kad atmetus visas socialines aplinkybes ir apie žmogų galvojant tik kaip apie jaučiančią būtybę, pagalbos šauksmas turbūt nesiskirtų niekuo, nes visi turime jausmus, kuriuos kažkaip išgyvename. Tačiau socialinės aplinkybės yra labai svarbios. „Gyvename visuomenėje, kurioje LGBT* žmonės susiduria su atstūmimo, patyčių problemomis, neretai dėl to slepia savo tapatybes. Suprantama, kad tuomet nėra paprasta šauktis pagalbos, nes baisu, kad tai sukels dar daugiau sunkumų“, – paaiškina emocinės paramos savanorė.

Emocinė parama teikiam elektroniniu paštu parama@isgirsti.lt. Laiškus skaito ir į juos per tris dienas atsako tik „išgir̃stì“ emocinės paramos savanoriai – savanoriaujantys ar anksčiau savanoriavę „Jaunimo linijoje“.

„Išgir̃stì“ – tai asociacijos „In corpore“ ir draugų įgyvendinama iniciatyva „Jungiantys balsai“ dalis. Šios informacinės ir socialinės interneto platformos tikslas – teikti kokybišką informaciją skirtą LGBT* ir juos supantiems žmonėms bei kurti saugią aplinką, kurioje būtų saugu dalintis asmeninėmis patirtimis.

Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Komentuoki