Atidaryti paeišką Grafinis elementas
Atidaryti paiešką Grafinis elementas
Uždaryti paieškos laukelį
X

Paremk Lietuvos žmogaus teisių centro veiklą!

Kasdien siekiame mažinti atotrūkį tarp deklaruojamų vertybių – laisva, vakarietiška, demokratiška, žmogaus teises užtikrinanti Lietuva – ir realybės, kurioje žmonės gyvena šiandien. Dirbame tam, kad užtikrintume žmogaus teises Lietuvoje ir padėtume kiekvienam jaustis oriai būnant savimi.

Reklaminis baneris Reklaminis baneris
Aktualu

2018-ieji: ir lygybės darbo rinkoje skatinimo metai

Komanda darbe, pixabay.com nuotr.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba | 2018 12 27

Praėję metai lygių galimybių srityje buvo kaip niekad įsimintini. Minėjome 70-ąsias Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos pasirašymo metines, moterų balsavimo teisės šimtmetį, dvidešimtąją Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo priėmimo sukaktį. Išskirtiniai jie buvo ir diskriminacijos prevencijos srityje – 2018-aisiais pasirodė itin daug priemonių, padedančių užtikrinti lygybę ir įvairovę darbo santykių sferoje.

Prieš dvejus metus įsigaliojusi nauja Darbo kodekso redakcija skelbia, kad darbdavys privalo įgyvendinti lyčių lygybės ir nediskriminavimo kitais pagrindas principus. Be to, darbdaviai, kurių vidutinis darbuotojų skaičius yra daugiau kaip penkiasdešimt, turi priimti ir darbuotojams paskelbti lygių galimybių politikos priemones. Pateikiame keletą naujų, inovatyvių, šiemet pasirodžiusių lygių galimybių integravimo priemonių, galinčių padėti kokybiškai įgyvendinti įstatymais numatytas pareigas.

Lygių galimybių įgyvendinimo vadovas darbdaviams

Šį leidinį bendradarbiaudama su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos komanda parengė Žmogaus teisių stebėjimo instituto advokacijos vadovė Mėta Adutavičiūtė. Knygutėje pateikiami praktiniai patarimai, kaip užtikrinti lyčių lygybės ir nediskriminavimo principus. Vadove plačiau apžvelgiamos priėmimo į darbą, vienodų sąlygų ir galimybių tobulintis sudarymo, darbo vertinimo, atleidimo sritys. Leidinyje nagrinėjamos ir užmokesčio, darbo sąlygų pritaikymo žmonėms su negalia, priekabiavimo ir seksualinio priekabiavimo prevencijos, kokybiško skundų dėl diskriminacijos nagrinėjimo proceso užtikrinimo, lygių galimybių politikos įgyvendinimo temos.

Pasak Tarnybos Lygių galimybių integravimo skyriaus vyresniosios patarėjos Vilmos Gabrieliūtės, sėkminga lygių galimybių politika gali būti sukurta tuomet, kai darbdavio pasiryžimas nėra deklaruotas tik popieriuje. „Reikalingas skirtingų lygių darbuotojų įsitraukimas, situacijos analizė, įvairių grupių poreikių suvokimas“, – keletą priemonių įvardija ji.

Lygybės ir nediskriminavimo ABC

Tarnybai kartu su partneriais įgyvendinant projektą, dedikuotą nediskriminavimo darbe temai, sukurti du e-mokymų kursai, skirti ir darbdaviams, ir darbuotojams.

V. Gabrieliūtė pabrėžia, kad dirbantieji dažnai neturi informacijos, kad su jais elgiamasi netinkamai. „Šie e-mokymai ne tik praplečia akiratį, bet ir leidžia geriau suvokti savo teises. Jie padės sužinoti, ką reikia ir ko nereikia rašyti gyvenimo aprašyme, kokios yra kiekvienam darbuotojui(-ai) priklausančios teisės, taip pat padės atpažinti įvairias galimas diskriminacijos formas bei patars, kur ir kaip tokiais atvejais kreiptis“, – Lygybės ir nediskriminavimo ABC darbuotojams naudą paaiškina ekspertė.

Versija, skirta vadovams bei personalo specialistams, moko, kaip užkirsti kelią diskriminacijai darbo santykiuose ir taip sukurti draugišką darbo aplinką. „Tokiomis sąlygomis darbuotojai jaučiasi saugiau, labiau vertinami, tai didina jų lojalumą ir produktyvumą. Pagarbi ir įtrauki kultūra kuria patrauklaus darbdavio įvaizdį, o tai ypač aktualu šiandienos darbo rinkoje, kai dėl aukštos kvalifikacijos specialistų verslui reikia rimtai pakovoti“, – pastebi V. Gabrieliūtė.

„Įvairovės chartija“

Rudenį šalies verslo įmonės pasirašė „Įvairovės chartiją“ viešai įsipareigodamos puoselėti lygiateisiškumo kultūrą. Taip Lietuva tapo 22-ąja ES įvairovės chartijų platformos nare. Steigiamojo renginio metu Chartiją pasirašė per 20 įmonių ir organizacijų. Tarp šio dokumento ambasadorių – tokios didelės bendrovės kaip „Western Union Processing Lietuva“, „Swedbank“, „Rimi Lietuva“, „Barclays operacijų centras Lietuvoje“, Lietuvos oro uostai, „Burokėlis ir krapas“.

Viena esminių šio dokumento paskirčių – skleisti informaciją apie įvairovės naudą verslui. Chartijos nariai vieni kitiems padeda gerinti įvairovės valdymą organizacijoje, kartu mokosi bei tobulėja, dalijasi patirtimi. Tiesa, prisijungusios prie „Įvairovės chartijos“ organizacijos įgyja ir tam tikrų pareigų, pavyzdžiui, pagal poreikį dalyvauja rotuojamos Valdybos veikloje.

Norintiems prisijungti, reikia užpildyti internetinę nario anketą.

Iniciatyva „Žalia šviesa“

Minint moterų balsavimo teisės Lietuvoje šimtmetį, bankas „Swedbank“ sostinės Konstitucijos prospekto šviesoforuose pakeitė pėsčiųjų siluetus taip simboliškai uždegdamas žalią šviesą lygioms galimybėms.

Internete sukurtas puslapis „Žalia šviesa“, kuriame pateikiama daug statistinės informacijos, atskleidžiančios nelygiavertę moterų ir vyrų padėtį darbo rinkoje. Svetainėje trumpai ir aiškiai išdėstoma, kodėl šioje srityje reikia pokyčių, banko specialistai pasidalija įmonės patirtimi ir konkrečiais patarimais, kaip versle galima siekti lyčių lygybės.

Pasak V. Gabrieliūtės, privataus verslo iniciatyvos yra labai svarbios, kadangi lygybės principų užtikrinimas nėra tik valstybinio sektoriaus pareiga.

Lyčių lygybės vadovas savivaldybėms

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kartu su partneriais išleido savivaldybėms skirtą vadovą, padėsiantį tinkamai įgyvendinti lyčių lygybės integravimo strategiją (angl. Gender Mainstreaming). Teisiniai įsipareigojimai ir ekspertų patikrinta metodika išdėstoma iš savivaldybėje dirbančios vyresniosios specialistės, kuriai staiga priskiriamos lyčių lygybės koordinatorės pareigos, perspektyvos.

Leidinyje pabrėžiama, kad užtikrinant lyčių lygybę vietos lygmeniu savivaldybės privalo atsižvelgti į tai, jog jos yra ne tik viešųjų paslaugų teikėjos, bet ir dideli darbdaviai, tad būtina atkreipti dėmesį ir į darbuotojų interesus.

Lygybės ir įvairovės principai darbo rinkoje tampa vis reikšmingesni. „Šiuo metu didžiausios tarptautinės bendrovės Lietuvoje vis garsiau kalba apie įvairovės valdymo ir lygių galimybių užtikrinimo būtinybę. Tikimės, kad net ir mažos įmonės prisijungs prie tų, kuriems rūpi, jog visuomenėje vyktų teigiami pokyčiai bei kartu užduos toną naujam standartui“, – apibendrina V. Gabrieliūtė.

Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Komentuoki