Atidaryti paeišką Grafinis elementas
Atidaryti paiešką Grafinis elementas
Uždaryti paieškos laukelį
Aktualu

Kovai prieš smurtą dėl lyties telkiasi nevyriausybinės organizacijos: pritraukė 3 mln. eurų

Smurtas prieš moterį, asociatyvi shutterstock nuotr.

Atviros Lietuvos fondas | 2024 09 23

Rugsėjo mėnesį Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje startuoja programa, skirta smurto lyties pagrindu prevencijai. Programa skirta nevyriausybinėms organizacijoms, kurios betarpiškai veikia bendruomenėse – jos mokysis atpažinti smurto priežastis ir efektyviai reaguoti į jo padarinius, o vėliau bus skatinamos imtis savo iniciatyvų. Iš Lietuvos į programą bus įtrauktos 26 organizacijos.

Programą „Veikiam!“ sukūrė ir įgyvendina Atviros Lietuvos fondas ir Lygių galimybių plėtros centras Lietuvoje, centras „Marta“ Latvijoje ir Moterų paramos ir informacijos centras Estijoje. Bendra programos vertė 3,2 mln. eurų, iš kurių 2,9 mln. eurų organizacijos pritraukė iš Europos Sąjungos, laimėjusios atvirą konkursą.

Ištiesta moters ranka priešinasi smurtui

Priešinimasis smurtui, asociatyvi shutterstock nuotr.

„Nevyriausybinių organizacijų vaidmuo, užtikrinant pažeidžiamų grupių teises, Lietuvoje yra nepakeičiamas. Kol politikai vengia pripažinti, kad smurtas yra tampriai susijęs su lytimi, mes esame priverstos ir priversti dar aktyviau dirbti su neigiamų nuostatų kaita. Todėl siekiame ir su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis dalintis tiek organizacine praktika, tiek smurto lyties pagrindu atpažinimo bei prevencijos įrankiais. Beveik 80 procentų nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusių asmenų yra moterys. Kol politikai vengia pripažinti smurto sistemiškumą, mes negalime apsimesti, kad smurtas neturi lyties“, – sako Lygių galimybių plėtros centro ekspertė, vadovaujanti projekto „Veikiam!“ veikloms Lygių galimybių plėtros centre Monika Orechova.

Monika Orechova, asmeninio archyvo nuotr.

Monika Orechova, asmeninio archyvo nuotr.

Programoje numatytos dvi teminės sritys, iš kurių organizacijos gali pasirinkti. Viena jų yra atsakas smurtui lyties pagrindu, kai dirbama su smurto pasekmėmis bei teikiama pagalba nukentėjusiems asmenims. Organizacijos taip pat gali pasirinkti dirbti diskriminacijos ir lyčių stereotipų mažinimo srityje.

„Pasirinkome strategiją stiprinti nevyriausybines organizacijas tam, kad pokytis pirmiausia vyktų bendruomenėse – jos išmoktų atpažinti smurtą lyties pagrindu ir galėtų padėti savo nariams. Tai pirmas kartas, kai smurto lyties pagrindu problemą Baltijos šalyse bandome spręsti dirbdami su pilietine visuomene ir suteikdami jai reikalingus įrankius“, – sako Marta Gadeikienė,  Atviros Lietuvos fondo programų vadovė.

Marta Gadeikienė, Atviros Lietuvos fondo nuotr.

Marta Gadeikienė, Atviros Lietuvos fondo nuotr.

Šiuo metu yra paskelbtas atviras kvietimas nevyriausybinėms organizacijoms – iki rugsėjo 30 dienos užpildžiusios ir programos vykdytojams atsiuntusios supaprastintą anketą, jos gali pretenduoti dalyvauti programoje ir vėliau įgyvendinti savo iniciatyvas.  2025 metais bus skelbiamas bendras kvietimas nacionalinėms NVO Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Iš viso Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje nevyriausybinių organizacijų iniciatyvoms bus paskirstyta 1.8 mln. eurų.

Tikimasi, kad tokiu būdu pilietinė visuomenė įgys žinių ir svertų šio klausimo politiniam sprendimui.

Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Komentuoki