Atidaryti paeišką Grafinis elementas
Atidaryti paiešką Grafinis elementas
Uždaryti paieškos laukelį
Aktualu

„Nepatogus kinas“ jaunuoliams: tikimasi, kad visoje Lietuvoje vyksiančiose edukacijose susiburs daugiau nei 2500 moksleivių

Filmo „Mano sesuo“ stop kadras.

Filmo „Mano sesuo“ stop kadras

Nepatogus kinas | 2024 10 03

Po mažiau nei savaitės prasidėsiantis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ ypatingą dėmesį ir šiemet skirs jauniems žmonėms. Jų laukia speciali programa „Filmai, padedantys augti“ – įtraukiančią dokumentiką festivalio metu galės išvysti kiekvienas jaunuolis. Kino salėse, mokyklose ir nuotoliu taip pat bus rengiamos edukacijos – planuojama, kad jose dalyvaus daugiau nei 2500 moksleivių iš visos Lietuvos. Festivalio pabaigoje bus pristatytas specialus žmogaus teisių įrankis lietuvių kalba.

Filmo „Oazė“ stop kadras.

Filmo „Oazė“ stop kadras.

Šių metų vaikams ir jaunuoliams skirtoje programoje „Filmai, padedantys augti“ – aštuoni įkvepiantys ir realybę keičiantys filmai. Jauni žmonės turės progą pažvelgti į jaunų žmonių priklausomybes, draugystę, negalią labai artimoje aplinkoje, tėvų skyrybas, jaunų žmonių aktyvizmą, pamatyti, ką reiškia būti pabėgėliu ir kokią žalą patyčios internete daro jas patiriantiems jauniems žmonėms. Šias kartais nepatogias, bet visuomet tikras istorijas jaunuoliai galės išvysti kino teatruose arba virtualioje festivalio salėje adresu www.nepatoguskinas.lt.

„Nepatogaus kino klasė“ festivalio metu taip pat rengs šiuos filmus lydinčias edukacijas – į jas moksleivius atlydės jų mokytojai ir edukatoriai. „Filmai atliepia daug jaunuoliams svarbių klausimų. Džiaugiamės, kad mokytojai tiki ir pasitiki dokumentikos galia bei kartu su klasėmis dalyvauja „Nepatogaus kino klasės“ edukacijose. Tikimės, kad šiais metais edukacijose dalyvaus arti trijų tūkstančių moksleivių iš visos Lietuvos“, – sako Sandra Gaučiūtė, programos „Nepatogaus kino klasė“ vadovė.

Sandra Gaučiūtė, asmeninio archyvo nuotr.

Sandra Gaučiūtė, asmeninio archyvo nuotr.

Edukacijos vyks kino teatruose, mokyklose ir nuotoliu. Dalis edukacijų persikels į virtualią realybę ir kvies susipažinti su pasauliu taip, kaip jį patiria autistiškas vaikas Lou. Didesnė dalis festivalio edukacijų – nemokamos, jas šiais metais dovanoja nekilnojamojo turto plėtros ir valdymo bendrovės „Baltisches Haus“ ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Festivalio metu taip pat  bus pristatytas į lietuvių kalbą išversta „Kompasas“ – daugiau nei 500 puslapių Europos Tarybos leidinys, skirtas mokytojams, švietimo pagalbos specialistams, jaunimo darbuotojams bei edukatoriams, padedantis ugdyti žmogaus teisėms palankią jaunimo kultūrą, kritinį mąstymą bei pagarbą vienas kito skirtumams.

„Kai demokratijos visame pasaulyje susiduria su vis daugiau iššūkių, o žmonės pradeda abejoti teisės viršenybe, aštrėja nuostatos pažeidžiamų grupių atžvilgiu, nuoseklus žmogaus teisių švietimas yra vienas svarbiausių įrankių šioms problemoms spręsti. Toks švietimas ugdo supratimą apie kiekvieno iš mūsų bendrą atsakomybę, kad žmogaus teisės taptų tikrove mūsų bendruomenėse. Tikime, kad „Kompasas“ taps praktišku įrankiu Lietuvos švietimo bendruomenei“, – sako Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė.

Jūratė Juškaitė, Bertos Tilmantaitės nuotr.

Jūratė Juškaitė, Bertos Tilmantaitės nuotr.

Pirmą kartą „Kompasas“ lietuvių kalba pasirodė daugiau prieš dešimt metų – 2010-aisiais. Šiais metais Lietuvos žmogaus teisių centras išvertė atnaujintą „Kompasą“, jis išverstas į daugiau nei 30 kalbų. Nuo spalio 24 d. leidinys bus nemokamai prieinamas „Nepatogaus kino klasės“ svetainėje. „Kompasas“ išverstas ES bei Švedijos instituto ir Švedijos ambasados Vilniuje lėšomis.

Festivalis „Nepatogus kinas“ spalio 8–27 d. vyks Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių kino teatruose, kiekvienų namų ekranuose, daugiau nei 400 bibliotekų ir net įkalinimo įstaigose.

Apie „Nepatogų kiną“

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temomis, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. Vieni pagrindinių festivalio rėmėjų – Lietuvos kino centras, Vilniaus miesto savivaldybė, ES programa „Kūrybiška Europa MEDIA“, Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos vystomojo  bendradarbiavimo programa „LT AID“.

Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Komentuoki