Atidaryti paeišką Grafinis elementas
Atidaryti paiešką Grafinis elementas
Uždaryti paieškos laukelį
Aktualu

2016-ieji žmonių su negalia organizacijos akimis

Freeimages.com nuotr.

Lietuvos neįgaliųjų forumas | 2016 12 14
Komentarų skaičius

11

Praeinantys metais buvo išskirtiniai Lietuvos žmonių su negalia bendruomenei, teigia Lietuvos neįgaliųjų forumas. Anot organizacijos, nekyla abejonių, kad 2016-ieji buvo ypatingi ne tik šalies, bet ir viso pasaulio žmonių su negalia bendruomenei.

Jungtinių Tautų (JT) Neįgaliųjų teisių komiteto išvados ir rekomendacijos dėl Neįgaliųjų teisių konvencijos įgyvendinimo buvo ilgai lauktas ir labai reikšmingas įvykis Lietuvai. Tai išskirtinė galimybė mūsų šaliai iš esmės keisti žmonių su negalia kasdienybę sekant geriausiais pavyzdžiais ir siekiant užtikrinti aukščiausius standartus.

Nors JT atstovai Lietuvos politiką žmonių su negalia atžvilgiu įvertino itin kritiškai, tačiau vilties teikė jų suformuluotos rekomendacijos. Jos galėtų būti puikios gairės priimant ateities sprendimus. Deja, žmonių su negalia organizacijos kol kas negali pasidžiaugti, kad atsakingos institucijos šia išskirtine proga naudojasi. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pristatė priemonių planą, kuris ne tik nebuvo suderintas su žmonių su negalia organizacijomis, bet ir prieštarauja JT Konvencijai, kuriai įgyvendinti ir yra skirtas. Tad vienas svarbiausių uždavinių ateinančiais metais bus siekti, kad JT rekomendacijos būtų vertinamos atsakingai ir jų įgyvendinimas aptariamas su neįgaliųjų organizacijomis.

Šiais metais Europos Sąjungos priimti sprendimai taip pat labai reikšmingi žmonių su negalia judėjimui. 2015-ųjų pabaigoje ES taip pat gavo JT Neįgaliųjų teisių komiteto išvadas dėl Konvencijos įgyvendinimo ir jau šiais metais šalių bendrija parodė pavyzdį, kaip su jomis turėtų būti elgiamasi. Europos Parlamente buvo organizuoti keli susitikimai, vyko nuolatinės diskusijos ir pasitarimai su Europos neįgaliųjų forumu ir kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis. Po šių susitikimų Parlamentas priėmė specialią rezoliuciją, kurią pasirašė daugiau nei 570  narių. Taip jie išreiškė savo pritarimą ir palaikymą. Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas (EESRK) taip pat parengė savo nuomonę dėl Komiteto pateiktų ES rekomendacijų įgyvendinimo. Jis pateikė labai konkrečius praktinius siūlymus ES institucijoms dėl neįgaliųjų teisių įtraukimo ir užtikrinimo ES politikos ir teisėkūros procesuose.

Kitas labai svarbus ES žingsnis – neseniai priimta direktyva dėl viešojo sektoriaus interneto svetainių ir mobiliųjų programų prieinamumo senyvo amžiaus žmonėms ir neįgaliesiems. Tai didžiulis žingsnis įtraukios skaitmeninės visuomenės link. 80 milijonų europiečių su negalia ir kitų vartotojų įgis tokią pat prieigą prie internetinių paslaugų ir informacijos.

Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Komentuoki

  1. fof

    jokiu naujienu dar nera😉

  2. Samanta

    einu albanija salia sedi

  3. Samanta

    normaliai biski depresija

  4. Samanta

    ok

  5. fof

    la, mua, o gali pancitai pasakyt kad pasuktu man del kilogramu reikia…kaip tu?

  6. ragana

    tai nebūsiu gi amžinai:) reikia laiką tartis:)

  7. fof

    mua! kazkaip bandziau ir galvojau kad isejo prirasiau visko o pasirodo- rasyk netrugdai😁

  8. fof

    niu gi???

  9. fof

    bet nu tu esi tu😁

  10. moe

    ha 🙂

  11. moe

    taaaip…. esi?🙂