Atidaryti paeišką Grafinis elementas
Atidaryti paiešką Grafinis elementas
Uždaryti paieškos laukelį
Aktualu

Smurto romantizavimas televizijoje? Organizacijos kritikuoja „Tobulo mačo“ turinį

Žmogus televizoriaus pulteliu įjungia filmą.
VšĮ „Stebėk teises“ | 2024 10 04

Nevyriausybinės organizacijos VšĮ „Stebėk teises“ ir VšĮ „Ribologija“ viešai išreiškė susirūpinimą dėl realybės šou „Tobulas mačas“, transliuojamo per GO3 platformą. Organizacijos, kovojančios už žmogaus teises ir lyčių lygybę, atkreipė dėmesį į tai, kad šou epizoduose galima pastebėti smurtinio elgesio apraiškas: seksualinį priekabiavimą, fizinį smurtą ir psichologines manipuliacijas. Pasak šių organizacijų, toks turinys prisideda prie toksiškų santykių modelių formavimo visuomenėje ir normalizuoja smurtą romantiniuose santykiuose.

Šou epizodų metu buvo galima pastebėti šiuos šokiruojančius veiksmus:

Kito asmens kūno lietimas, bučiavimas be išreikšto sutikimo. Kito asmens ribų nepaisymas taip pat buvo dažnas šou epizodų elementas (pvz.: be sutikimo naktį stovėjimas prie kitų dalyvių kambario durų, tualeto durų atidarymas be leidimo). Toks elgesys, organizacijų teigimu, ne tik pažeidžia asmenines ribas, bet ir gali formuoti žiūrovų nuomonę, kad panašūs veiksmai yra priimtini.

Be fizinio smurto, kurį galima pastebėti įvairiuose epizoduose (pvz.: dalyvių susistumdymas, ėmimas už gerklės, kt.) šou rodomos situacijos taip pat yra kupinos psichologinio smurto ir žeminančių komentarų, grasinimų. Tokių frazių ir elgesio rodymas televizijoje, pasak organizacijų, ne tik pažeidžia etikos normas, bet ir prisideda prie smurtinio elgesio normalizavimo, ypač tarp jaunesnių žiūrovų.

Nevyriausybinės organizacijos pabrėžia, kad tokie pavyzdžiai ne tik kenkia realybės šou dalyviams, bet ir turi rimtų pasekmių visuomenei. Lietuvoje, kur smurtas artimoje aplinkoje išlieka didžiulė problema – kasmet policija gauna dešimtis tūkstančių pranešimų apie smurtą, iš kurių didžioji dalis smurto aukų yra moterys – televizijoje rodomas smurtinis elgesys prisideda prie smurto pateisinimo ir romantizavimo. „Toks turinys ne tik normalizuoja žalingus santykių modelius, bet ir gali skatinti smurtinę komunikaciją tarp žiūrovų“ – teigia VšĮ „Stebėk teises“ direktorė Greta Kin.

Greta Kin, asmeninio archyvo nuotr.

Greta Kin, asmeninio archyvo nuotr.

Organizacijos taip pat pažymi, kad kitų šalių realybės šou dažnai siekiama formuoti sveikų santykių modelius, pavyzdžiui, parodant nesmurtinės komunikacijos pavyzdžius ir skatinti pagarbą vienas kitam. Tačiau „Tobulas mačas“ tokių standartų nesilaikė.

Atitinkamai, nevyriausybinės organizacijos kreipėsi į šou kūrėjus prašydamos paaiškinti kaip buvo užtikrinamas dalyvių fizinis ir psichologinis saugumas? Ar buvo imamasi priemonių, kad tokie incidentai būtų sprendžiami ir nedelsiant nutraukiami? Ar kūrėjai turėjo aiškias taisykles dėl netinkamo elgesio pasekmių, ir kodėl buvo nuspręsta rodyti tokias scenas?

Kreipimąsi palaiko ir kitos nevyriausybinės organizacijos: VšĮ „Įvairovės ir edukacijos namai“, Asociacija „Lygiai“, Lietuvos žmogaus teisių centras, VšĮ „Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras“, Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras ir Lietuvos moterų lobistinė organizacija. Organizacijos tikisi, kad šis kreipimasis paskatins televizijos kūrėjus atsakingiau rinktis turinį, ypač kai kalbama apie jautrias temas, tokias kaip smurtas ir lyčių lygybė. Kreipimosi tekstą rasite čia.

Nukentėjai nuo seksualinio smurto? Nemokama ir konfidenciali pagalba teikiama telefonu +370 661 69 990 arba internetu puslapyje www.prabilk.lt darbo dienomis nuo 13:00 val. – 17:00 val. Kreipiantis nedarbo metu, atsakoma kitą darbo dieną. Daugiau informacijos, kaip padėti sau ir kitiems nukentėjusiems nuo seksualinio smurto: www.prabilk.lt

Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Komentuoki