Atidaryti paeišką Grafinis elementas
Atidaryti paiešką Grafinis elementas
Uždaryti paieškos laukelį
Komentaras

Ar tikrai „viskas gerai su tuo n*gru“?

Rugilė Trumpytė (Portalo "Universiteto žurnalistas" nuotr.)

Rugilė Trumpytė (tekstas publikuotas portale "Universiteto žurnalistas") | 2014 12 29
Komentarų skaičius

177

„Vartokime žodį negras nekrūpčiodami“, rašoma Lietuvos mokslininkų laikraštyje „Mokslo Lietuva“, kurį man pasiūlė paskaityti viena LRT radijo laidos vedėja. Jos vedamoje laidoje šią vasarą skambėjo žodžiai „juodoji rasė“ ir „negrai“, kas, laidos kūrėjos nuomone, neturi jokios žeminančios potekstės. Kad galėčiau tuo įsitikinti, prie laiško pridėjo ir porą nuorodų. Viena – į mokslininkams skirtą portalą, kuriame publikuotas tekstas „Negras ar juodaodis?“. Čia randu apie tuziną išrašų iš įvairiausių enciklopedijų bei sužinau, kad, pavyzdžiui, Sovietų Sąjungoje antropologu ir etnografu dirbęs N. Čeboksarovas „negrus“ skirsto į porases, o „Sudano negrus“ vadina „tikraisiais negrais“. Viena po kitos pateikiamos citatos iš XIX a. – XXI a. žodynų bei galiausiai reziumuojama, kad lietuviai, matyt, yra kamuojami fobijų, nes žodis „negras“ menkinančio atspalvio neturi.


Žurnalistė, tvirtinanti, kad „negras“ visiškai nemenkina juodaodžių žmonių, atsiunčia man ir kitą šaltinį – Lietuvos Aukščiausiojo teismo (LAT) nutartį (bylos Nr. 2K-91/ 2010). Teismas, pasirodo, yra patvirtinęs, kad Lietuva nepriklauso pasaulio istorijos kontekstui. 2010 m. LAT nusprendė, kad „žodžio „negras“ etimologinė reikšmė lietuvių kalboje istoriniu, socialiniu-kultūriniu požiūriu neturi niekinančio, žeminančio atspalvio, nes lietuvių tauta nenaudojo Afrikos gyventojų vergoviniam darbui, nebuvo įstatymais įteisintos diskriminacijos, segregacijos, nebuvo ir socialinio konflikto dėl odos spalvos bei priklausymo kitai rasei“. Po šio sprendimo Apylinkių teismų teisėjų sąjunga savo svetainėje išplatino naujieną pavadinimu „Viskas gerai su tuo negru“.

Taigi tai, kad į Lietuvos žemvaldžių sodybas nebūdavo atvežami vergai iš Afrikos, o vietiniai nežinojo, kas dedasi likusiose Europoje ir JAV, leidžia mums dabar, XXI amžiuje, manyti, kad Lietuvoje neveikia su vergove, žmonių žeminimu ir rasizmu susiję stereotipai, o žodis „negras“, ištartas kirtus Lietuvos sieną, staiga praranda visas savo neigiamas konotacijas. Ir tai vyksta dabar, kai jau seniai turime visuotinį vidurinį išsilavinimą, o pasaulyje pirmaujame pagal aukštąjį išsilavinimą įgijusių asmenų skaičių.

Visgi keisčiausia, kad šiais šaltiniais vadovaujasi žurnalistai – profesionalai, kurie turėtų suprasti, kad tai, kas yra teisėta, nebūtinai yra etiška, atsakinga ir korektiška. Todėl pavyzdinės pasaulio žiniasklaidos priemonės ir turi savo viešai skelbiamus etikos kodeksus, vidines darbo taisykles ir atsakingo informavimo gaires, kad mes, žiūrovai, klausytojai arba skaitytojai, galėtume geriau suprasti, kokiais standartais vadovaujasi redakcija ir ko galime iš jos laukti.
Ar vienos laidos liapsusas atspindi visos žiniasklaidos priemonės nuomonę? Ar tai priimtina kitiems kolegoms ir ar sutampa su redakcine politika?

Ką radijo eteryje skambant žodžiams „negras“ turėtų pagalvoti auditorija? Ką daryti, jei esi nustebęs dėl tokios leksikos, ir niekur svetainėje nerandi bendrų redakcijos darbo ir informavimo standartų? Deja, Lietuvoje dar nė viena žiniasklaidos priemonė neturi ombudsmeno – skaitytojų redaktoriaus. Jiems siunčiami gyventojų skundai ir klausimai dėl laidos turinio, žurnalistų darbo, pakviestų pašnekovų, užduotų klausimų ir dar bet ko, kas tik gali dominti ar erzinti klausytoją. Su visais šiais šūsniais ombudsmenas eina pas laidų kūrėjus ir aiškinasi, kas, kaip ir kodėl. Vėliau jis ar ji reguliariai pateikia redakcijos atsakymus arba pripažįsta žurnalistų padarytas klaidas. Ombudsmenai paprastai dirba redakcijose, sau keliančiose aukščiausius kokybės standartus ir diktuojančiose etiškos ir atsakingos žurnalistikos principus. Negi mes neturime tokių ambicijų?

Rašau šį komentarą kaip radijo mylėtoja ir klausytoja. Laidoje, kuri paskatino parašyti šį tekstą, rasistinius žodžius vartojo pašnekovas, o laidos vedėja tiesiog toliau uždavinėjo klausimus. Laida taip ir tekėjo sava vaga: vienas pasako, kitas paklausia. Netiesioginiame eteryje. Vėliau jokio paaiškinimo redakcija viešai nepateikė, o aš taip ir nesupratau, ar toks žodynas yra leistinas jos žurnalistams ir atspindi visą radijo darbuotojų darbo kultūrą.

Susirašinėdama su laidos kūrėjais prisiminiau 1994 m. Europos Žmogaus teisių teismo bylą. Tais metais teisėjai kaip tik nagrinėjo Danijos žurnalisto J.O. Jersildo atvejį dėl neapykantos kurstymo tiesioginėje televizijos laidoje, kurioje jis kalbino rasistiniais pareiškimais besišvaistančius jaunimo organizacijos atstovus. Nors pripažinta, kad žurnalistas savo veiksmais nesiekė kurstyti neapykantos, septyni teisėjai dar atskirai prie nutarties pažymėjo, kad skambant rasistiniams pareiškimams ar frazėms laidoje, žurnalisto atsakomybė yra išreikšti savo nepritarimą pašnekovų nuomonei ir taip parodyti, kad jų naudojamas žodynas yra netoleruojamas demokratinėje žmogaus teises ginančioje visuomenėje. Kitaip eteris paprasčiausiai tampa medija rasistinei neapykantai skatinti arba padeda ją įtvirtinti.

Tad kodėl nesivadovauti šiuo nutarimu ir atskiromis teisėjų nuomonėmis? Kodėl renkamės senas enciklopedijas, kuriose išrankiojamas kiekvienas žodžio paminėjimas nepateikiant platesnio istorinio ir socialinio konteksto?

Jei niekada neteko matyti šios bylos, gal bus žinomas kitas atvejis, artimesnis Lietuvai. Dar 2009 m. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba savo ataskaitoje rašė, kad žodis „negras“ gali skambėti paniekinančiai. Leiskite pateikti čia vieną esminę citatą:

„<…> vertinant žodžio „negriukas“ vartojimo atitikimą bei leistinumą pagal Lygių galimybių įstatymo nuostatas galima pažymėti, kad minėtas įstatymas formaliai ir tiesiogiai nereglamentuoja šios sąvokos vartojimo leistinumo. Tačiau žodžio „negras“ vartojimas kiekvienu konkrečiu atveju gali sukelti įvairių neigiamų pasekmių, atsižvelgiant į tai, kam ir kokiomis aplinkybėmis jis gali būti pasakytas. Be abejonės, tokio žodžio pasakymas juodos odos spalvos žmogui gali būti vertinamas kaip įžeidimas, pažeminimas ar paniekinimas rasės pagrindu. Todėl manytume, kad žodžio „negras“ ar mažybinės formos „negriukas“ vartojimas viešojoje erdvėje yra nerekomenduotinas, nes lygias galimybes propaguojančioje ir užtikrinančioje visuomenėje šis žodis gali formuoti neigiamas stereotipines nuostatas apie juodaodžius žmones“.

Tik nuo žurnalistų priklauso, kokiais šaltiniais jie vadovausis ir kokius reikalavimus kels savo redakcijos nariams. Norėtųsi mažiau pasiteisinimų apie nusistovėjusią praktiką ir daugiau ambicijų kurti atsakingą, socialiai jautrią žurnalistiką.

Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Grafinis elements
Komentuoki

  1. Pijus

    Nekenciu negru jie pydarai nx ablamuchai

  2. Petras Zuokas

    Negras yra negroidų rasės trumpinys, jos atstovas, girl stop with wokeness

  3. Raganius

    Pasuk…..

  4. Raganius

    Aciu uz kauke labai grazi ir gera. Geresne negu ta kur pirkau uk

  5. Raganius

    Kaip tu? Viskas ok?

  6. Raganius

    Labas kaip tu? Kaip sekasi?

  7. Raganius

    Ka tu? Ziurek as su Deiviu esu dabar. Aisku jis ne nemato ka rasau. Bet Deivis tavim pasitiki… jam reikia pagalbos tavo. Ar tu jam gali pasukt papist proto jam? Ar gali? Prasau taves 865508366

  8. Raganius

    Pasuk

  9. Feja

    Aš neturiu iš ko paisjungt.

  10. Raganius

    Pasuk buvau palikes tel

  11. Raganius

    Tai vakare sakau snd puse 12 tavo laiku. Ai kad viskas levai sveikata, zymes. Kuo toliau tuo blogiau. Skauda pilva. O cia daktaru gaut be sansu. Tai ir su darbais levai. Su viskuo. Per tas zymes tai pamatytum tokios ryskios kad nx nieko daryt nesinori. Baisu kam rodytis. Jauciu kazkas neveikia is organizmo ar pilvo srities. Nes valgau tik kosias grikiu. Nu pasuksi pailsesim. Gal tau per facebook imest foto mano?

  12. Fėja

    Taigi aš dirbu, tik po pietų grįžtų, tai, o vakare kada galiu pasukt? Kodėl grįši?

  13. Raganius

    Snd puse 12 tavo laiku gali. Grysiu i lt sia ar kita savaite

  14. Feja

    Kada pasukt?

  15. Raganius

    Darbe as

  16. feja

    Aš dar 6 nemačiau:( o negalėtum 6 ir 7 atsiust ir po to įrašyt su filmais? :)

  17. Raganius

    Yra jau 100tukas serijalas 7 sezonas

  18. Raganius

    Kurva imesiu mamos teksta zvengviau. Nieko ,žiūriu filmą,tik žiūrėk sūnau neisismarkink,nes bus kaip tėvui,geriau surask įdomesnių veiklų.

  19. Raganius

    Radai daina viena kur ikeliau? Bielka lyg vadinasi FT ghostwagen. Gera daina

  20. Feja

    Labas gerai, laukiu valgyt, o tu?

  21. Raganius

    Labas. Ka veiki? Kaip sekasi? Kas naujo?

  22. Feja

    Ne. Juk sakiau tik močiutei užsiminiau, nes nežinojau, kad ji nežino, tai gal ji ką pasakė.

  23. Raganius

    Tu pqsakiai apie teisias motinai?

  24. Raganius

    Viskas gerai tau? As varau i darba

  25. Feja

    Nieko daugiau nedaryk, tegul viskas būna kaip yra.

  26. Raganius

    Bandziau padaryti ka buvai rasius tai nelabai gaunasi. Bet prie pasto prisijungiau o fb ne.

  27. Feja

    Ko nekeli???

  28. I

    jei iseis

  29. I

    pasuksiu nakti

  30. Raganius

    Nu nzn tada. Sms gaunu viskas veikia tada

  31. Feja

    Va vel skambinau, po 6 signalu sake sujungimas negalimas. Visiems prisiskambinu isskyrus tau..

  32. Feja

    O skambinau iš vis 7 kartus šnd, dar 3 po to, kai parašiau ir sako, kad tu numeti po 2 signalų arba visai nekeli..

  33. Raganius

    As tik viena karta gavau skambuti kaip parasiau tau.

  34. I

    Skambinau 4 kartus 2 pirmai numetei. Ir 2 nekėlei.

  35. Raganius

    Ko majakini. Kad neskambinai tik db

  36. Feja

    Tai ko nekeli?

  37. Raganius

    Nedirbu snd

  38. Feja

    Ryt pasuksiu

  39. Raganius

    Pasuk jei spesi iki 15.50

  40. Feja

    Labas, pasuksiu truputi veliau.

  41. Raganius

    Labs

  42. Fėja

    Labas viskas gerai, o tau kaip?

  43. Raganius

    Labas kaip tu? Kas gero?

  44. Fėja

    Kokį žiūri?

  45. Raganius

    Guliu ziuriu filmus

  46. Fėja

    Žaidžiu, o tu?

  47. Raganius

    Ka veiki?

  48. Feja

    Tai gerai gerai tiks.

  49. Raganius

    Pabandysiu paieskot dar to. Daug zaidimu buvo bet pagal savo nuoziura atsiunciau. Pabandziau ant savo pc instaliuoti lyg bando. O kaip pas tavi gausis nzn. Bet tie zaidimai seni nu kaip bobermenas. Nezn ar intiko reikia ar ne.

  50. Feja

    Ryt pasuksiu pakalbesim

  51. Feja

    Tai manai išeis normaliai su tais žaidimais? Tai pats pabadyk instaliuot. Tai nieko vėl gryši.

  52. Feja

    Bombermenas vadinasi

  53. Raganius

    zaidimu prirasiau tokiu bet instaliuoti turesi pati. O to neradau nes nezn kaip rasosi tiksliai

  54. Raganius

    Nieko. Laikas greit eina. Nenoriu dar vaziuoti

  55. Feja

    Aišku… Tai jo, nes daug užima… Kas gero?

  56. Raganius

    Guliu ziuriu filmus. Tau baigiu irasyti bet dar liko. Visa diena rasosi

  57. Feja

    Kaip visada, o tu?

  58. Raganius

    Kaip tu? Kaip laikaisi?

  59. Feja

    Okey!;*

  60. Raganius

    Siunciu tuos filmus

  61. Feja

    Tika is lauko, eisiu sausainius kept, o tu?

  62. Raganius

    Kaip tu ka vk kaip sekasi

  63. Feja

    :DDD aisku, tai rase ji jau cia ir dar vardus raso blm… sake papilde jau saskaita gal ryt pasuksiu, o gal ir siandien nezinau.

  64. Raganius

    mama kaip visada savo stiliui

  65. Raganius

    Dar 20euru daviau mamai kar papildytu saskaita tau

  66. Raganius

    Gerai. Buvau pas mana biski. Dabar su tevu sode. Nuo 5dienio 14.30h negere. Jau virs paros jau. Db vaistais gyvena nes chujova dreba visas ir t.t bet jau normaliau. Saltu vandeniu atvesinam sode. Reikes manau daugiau laik9 bet svarbu negere..ka tu

  67. Feja

    Daugiau per cia pabedraujam, kad minuciu nenaudot

  68. Feja

    Normaliai o tu?

  69. Raganius

    Kaip tu?

  70. Raganius

    Negirdejau kaip skambinai.

  71. Feja

    Buk geras eik namo ir nepalik tevo prasau taves. Ir nepjaukit grybo ir nevazinekit prilake, nes iki cia kur as esu vienas zingsnis patikek manim, o iseit praktiskai neimanoma. Ir jei dar tu ka nors prisidirbsi tai is vis tevas liks vienas. Man abydniausia, kad as cia ir nieko negaliu padaryt mano rankos suristos. Tai nors tu buk protingas ir elkis protingai.

  72. feja

    Aplamai jokiu vaistu neduok nei vienu. Paimk visus jo vaistus. tegul isgeria ir bando miegot. bet jokiu vaistu. Kiti prageria metu metais bet tokiais netampa kaip tu man papasakojai. Cia viskas per tuos susiktus vaistus

  73. feja

    Jo ir suprantu kad jis prie tu vaistu priprates ir nuo ju priklausomas bet iki ryt pratemkit be vaistu ir ryt i ta rebilitacija. As suprantu kad jis greiciausiai neuzmiks ir kad tu per ji turbut nemiegosi bet reikia viena diena pratemt, nes ju maisyt negalima. Juos galima tik po lasines gert kada isvalytas organizmas bet ne su alkoholiu. Ir parasyk man kaip vadinasi tie vaistai? As tuoj per gydytoja pramusiu kas cia jam nuo ju vyksta

  74. Raganius

    Jo del to toks yra

  75. Feja

    Ir prasau taves tik vieno neduok jam vaistu jokiu iki tos rebilitacijos. Cia peilis yra tokius vaistus maisyti su alkoholiu del to jis toks ir yra. Cia bobos pacios sako po 15metu atgere, kad vaistu jokiu su alkoholiu. arba alkoholis arba vaistai. maisyti negalima jokiais budais!! net tu ant miego jam neduok

  76. Feja

    Pabandysiu dar veliau pasukt. As cia konsultavausi, tai zodziu tas sukudimas gali but per ta puses metu laika tau paparasiausiai taip baisiai atrodo nes jo ilgai nematei, bet ne per 10 dienu… o sukust taip gali nuo dziovos arba nuo skrandzio, bet nuo dziovos koseji, o skrandis jei tai pykina ir vemia, jei nei tas nei tas tai nuo gerimo. O su tais ramentais tai nes nusilpes organizmas nuo gerimo ir nuo pahmielo… turbut tik prie taves ir pavalge, o kol vienas gere nieko nereikejo. Pasirupink juo ir paciu savim. As nesusitaikyciau su niekuo jei kas nors kuriam nors atsitiktu.

  77. Raganius

    Aha. Tai zinai laikas eina i prieki visi senyn. Jam db 54metai. Mes tik dar jaunesni ir tai….tikiuosi meldziuosi dievui. Laimei as gryzau. Nepaliksiu jo

  78. Feja

    Neiseina visgi daugiau pasukt… pasakyk teciui, kad myliu ji ir tu jam sakyk viskas bus gerai ir pats nesinervuok tada ir jis geriau jausis. Tik nepalik jo vieno. Kai atsiguls i ligonine reikia, kad tyrimus padarytu, gal kas nors jam yra del to svorio kritimo. Reikia gydytojai paaisikint, kad per 10 dienu tiek svorio neteko, tai gydytojas ir paaiskins ar cia taip gali but ar ne. Buk stiprus. Pasuksiu rytoj

  79. Feja

    Gerai. neuzilgo

  80. Raganius

    Pasuk kaip galesi….

  81. Raganius

    Miegojau negirdejau

  82. Feja

    Atsijunge… zodziu vaistus ryja kaip saldainius, gal sutiks vaziuot i ta klinika… nes cia nesamone tikrai.

  83. Feja

    Nerasyk vardu…

  84. Raganius

    Tevas neskambina nei man nei Aldonai. Jau para praejo po laselines turi buti atsigaves jau. As su tevu jau nuo lyg 3dienio nekalbejas. Tu pasuk

  85. Feja

    Aha galvojau, tai gerai neskambinsiu tada. Zodziu tau pasuksiu turbut siandien

  86. Raganius

    Tevas miega po laselines. Manau butu geriau neskambinti jam kad issimiegotu jis. Tai gal neskambink jam jai galvojai

  87. Raganius

    Ziuriu serijala

  88. Feja

    Ieskau vieno nr, o tu?

  89. Raganius

    Ka tu ?

  90. Feja

    Nu, bet sakau sitoj prikolas kad gali itraukt daugiau zmoniu. O tai labai gerai, kad grazino. Tai turesi dabar man ant guminuku ir ciulpinuku :D Bet nepirk daug, po viena pokeli tu ir tu, nes sakau cia tik ryt paaiskes ar isvis bus galima i lauka i tuos pasimatymus eit… Tokias nesamones daro.. jei ne tas karantinas buciau jau kokius 6 pasimatymus buvus lauke, o dabar nuo liepos daug kas keicias ir gali nutraukt ta lengvo sektoriaus projekta, tada ragas ant tu pasimatymu.. negana kad tos 3 paros nuplauke, tai dar ir pasimatymai lauke gali nuplaukt. Nu matysiu ir ryt duosiu zinot…

  91. Raganius

    Zajabys tika grazino pinigus uz skrydi 208£. Bent tokia naujiena. Daugiau liks nuo algos;D kaip tu?

  92. Raganius

    Ok. Taip ir supratau. Man ta programa labiau patiko ta sena.

  93. Feja

    Tu supranti, baigesi laikas ir neispejo, ta nauja programa kazkokia idomi. Nu bet jei ka tai daviau jai tavo nr.

  94. Raganius

    ryt dirbsiu bet vistiek pasisuksim

  95. Raganius

    pasuk tecui paknisk prota del gerimo

  96. Raganius

    Nu bbs zn kas cia gali buti. Cia daug variantu gali buti cia tik speliojimas. Nu bandau logiskai mastyti. Gal ir nuo prakaitavimo bbs zn

  97. Feja

    Nueik pas odos daktare ir nereikes speliot is kur tos demes. Bet tikrai ne nuo prausimosi. Gali spuogais bert nuo vanens bet ne demem. Nu, bet as ne daktare.

  98. Feja

    Tai krutine ir veidas yra kiekviena diena, butent tai ka tau beria. Tai prakaitavimas ir fizinis darbas ne prie ko. Tu gali nieko neveikiant prakaituot, cia nuo genu priklauso. Dabar labai reklamuoja tas botolino injekcijas i tas vietas kur prakaituoja ir puse metu neprakaituoji, tai tada gali maudytis kas 3 dienas, bet siaip tikrai i dusa kasdien nusipraust reikia. O drekinamas kremas ir taip butinas visam kunui. Nes ir nuo vandens ir nuo oro priklauso kur gyveni ir nuo pacios odos. Jei sausa tai ir tepi kremu be isimties po duso ar vonios iskarto.

  99. Raganius

    A tu man db pasakyk pvs as kaip prausiu tik veida ar aplamai maudausi po dusu tai tada pariskeja demes o kaip dvi dienas nesiprausias. Lygtai daug mas gerai. Tai sakau per sausas vandau traukia net oda po to. Reikia tepti visa kuna drekinamu krepu geru

  100. Raganius

    Nu as tau atsiusiu straipsnius kada. Is 8 skirtingu straipsniu tik vieni kitaip raso. Tai kuo tiketi? Pvz raso yra 5 vietos kur reikia prausti tik muilu nu naturaliu o kitos tik vandeniu uztenka. 1. Kojos padai pirstai. 2. Pazastis. 3 krutine 4 lengtos vietos 5. Intymios vietos. Viskas ir to uztenka po to rankas kelis kart perdiena veida du kart i diena. Priklauso kaip prakaituoji o kuo skiresi? Jei pvz sportuoji sunkiai dirbi. Pvz as tavo vietoje kas 2 ar 3 dienas max prausciausi. O del galvos tai priklaso kaip riebaloja pvz geriausia kas 2 tris dienas taip pat

  101. Feja

    Nesamone. Ne nuo darbo priklauso kiek turi praustis, o nuo to kiek prakaituoji. As pvz einu kiekviena vakara i dusa. O vasara net ir pora reiktu nueiti.

  102. Raganius

    A zinojai, kad maudytis pvz po dusu kiekviena diena kenkia? Gal man tos demes ir atsirado del to sausa oda daznas prausimasis bakterijas gerasias naikina ir t.t radau straipsniu ir visur ta pati mazdaug raso kad reikia praustis po dusu 2 ar maximu 3 kartus per savaite jei nedirbi fizisku darbu ar nesportuoji kiekviena diena. Ir tai sako svarbiausia ne per karstu neper saltu vandeniu praustis. Nu ir pagrinde trinti tiktai svarbiausia vietas nu zinai pazastis krutine ir pora kitu vietu nes tos vietos isskire daugiauja kazkokiu sudu.

  103. Feja

    Labas, ka darai?

  104. Fėja

    Labai gerai

  105. Raganius

    Kaip filmai?

  106. Fėja

    Aciu

  107. Raganius

    Guliu prie pc. Skanaus

  108. Feja

    Eisiu valgyt, o tu?

  109. Raganius

    Ka tu ka veiki

  110. Raganius

    As guliu ziuriu tv

  111. Feja

    Nieko, o tu?

  112. Raganius

    Kaip tu ka veiki

  113. Raganius

    Px man. Nenori neskambink man tai ka

  114. feja

    Uzkniso kiek galiu skambint.

  115. feja

    Skambinau 3 kartus ir dabar neseniai. Nekeli tai nekeli.

  116. Raganius

    Cia daznai taip buna gal rysio nera ar nesujungia nezinau

  117. Raganius

    Pasuk. Kad negavau skambucio jokio tikrai

  118. feja

    Tai ko nekeli???????

  119. Feja

    ok tuoj

  120. Raganius

    Pasuk kaip galesi

  121. Fėja

    Nu ka tu?

  122. Raganius

    Vel sorry pasuk

  123. Fėja

    Pasuksiu neužilgo

  124. Raganius

    As cia. Negirdejau

  125. Fėja

    Kur dinges??

  126. Fėja

    Kalbejau su mociute, o tu?

  127. Raganius

    Ka tu

  128. Fėja

    Eisiu valgyt, o tu ?

  129. Raganius

    As cia. Ka tu?

  130. Fėja

    Kur dinges?

  131. Fėja

    Tai okey viskas. O kada jie bus jau lt?

  132. Raganius

    bet sakau jie pilni yra nebandai istrinti;D is ju tiketis visko galima… :DDD nu tipo taip prikolina.

  133. Raganius

    Uzdyka parves

  134. Fėja

    Kiek kainavo?

  135. Fėja

    Aisku uzteks!! jega, kad padavei!!! :***

  136. Raganius

    Jau idaviau

  137. Raganius

    Jai pavyks ryt paduosiu flesa nes skambimo. Bet tik 2 ir filmu juose po 83 kazkur. Uzteks?

  138. Raganius

    Po serija ziuriu karalienes ta ir mirusiuosius paziuresiu kas uzkabins labiau

  139. Fėja

    Tai senas jis. Juk buvau jau sakius tau ir ten ne po daug sezonu, o apie ka irgi nezinau nes jie nauji ir as daug nemacius. Va vikingai daug sezonu bet toks apie tuos pagonis ir kara. Po to pietu karaliene apie narkotikus po to power irgi apie narkotikus sitie visi geri. Ir dar tarnaites pasakojimas irgi labai geras. Ten apie senove biski, bet siaip ziauriai gera pati mintis kaip isnaudojo nesveikai moteris.

  140. Raganius

    Zinai koki serijala pradejau ziureti? Vaikstantis numireliai daug sezonu yra. Kokiu ten tu rekomendavai ziureti? Gali papasakot apie ka jie? Man reikia kur daug sezonu yra.

  141. Fėja

    Ai normaliai, o tu? Eisiu la troskini ziuret :D

  142. Raganius

    Kaip tu

  143. Fėja

    Supratau. Tai ryt pasuksiu

  144. Raganius

    Varysiu i darba. Pasipildysiu db

  145. Fėja

    Kas gero? Kada pasipildysi?

  146. Raganius

    Tai dar nepasipildziau

  147. Fėja

    Eisiu miegot jau. Tai pasipildei jau ar dar ne??

  148. Raganius

    Nedinges viskas ok. Darbe db esu. Ka tu?

  149. Fėja

    Tai kur tu dinges? Kada sask pasipildysi?

  150. Fėja

    O kazkas naujo:D ant kulinarijos patrauke:D As galvoju eit i lauka prasieit. Aviziniu fribsniu kose.

  151. Raganius

    Kaip ta kose vadinasi kur greit isverda kur reikia maisyt su pienu vyrt pora min?

  152. Raganius

    As cia. Zuvi kepu orkaiteje. Niekad nekepiau gal skanu bus. Ka tu

  153. Fėja

    Kur dingai?

  154. Fėja

    Tai tiek serijalu pasakiau gali ziuret viska is eiles

  155. Fėja

    Aisku:)

  156. Raganius

    Parsisiunciau filmu einu ziureti nes neapsisprendziu koki serijala ziureti. Greitai pora dienu begyje. Bandau kazkaip tai negerti si savaitgali pirma karta per 5menesius. Valgau sriuba db. Aisku dar nevakaras;D

  157. Fėja

    Tai kada iskalbesi? Ai nieko prie kompo, o tu?

  158. Raganius

    Sita reikia iskalbeti tada pasipildysiu. Ka tu veiki?

  159. Fėja

    Tai ko lauki?

  160. Raganius

    Dar sask nepildziau:D

  161. Fėja

    Aisku. Ryt pasuksiu

  162. Raganius

    Maciau

  163. Fėja

    Informatorius geras 2019 lyg.

  164. Fėja

    Aha gerai butu. Cia tik kai tu prirasysi ir issiusi.

  165. Raganius

    Jei butu tau galimybe paziurek filmas kosmaru sala ziauriai geras

  166. Fėja

    Einu pica valgyt

  167. Raganius

    Jo saskaita baigiasi. Pasipildysiu kuria diena. Reikia kita saskaita isnaudoti pirma uk nr. Kaip tu?

  168. Fėja

    Jauciu tau neina prisisukt nes tau sask baigesi

  169. Fėja

    Tai gal skrandis. Vel tau ziuriu prisisukt neina.

  170. Raganius

    Dabar ant dietos sedziu jau bl 3 savaite po savaitgalio skauda ir riaugioju. Valgau stengiuosi tikrai maziau ir lengviau ne po 4 dideles porcijas o po 3 ir tai sriubas;D

  171. Fėja

    Kas cia darosi, gal per daug valgai?:D

  172. Raganius

    ;D man pilva skauda

  173. Fėja

    Va pasijungiau, eisiu valgyt neuzilgo. Kas gero? Nupirkai man atmintuku? :D

  174. Raganius

    I darba atvariau ka tu

  175. Fėja

    Ka gero ?

  176. Raganius

    Labas

  177. Fėja

    Labuka cia as